Intre 16-23 decembrie 2009 si 4-9 ianuarie 2010, la Galeriile ArtMark – in cadrul programului "Contact lenses" – Valentin Calinescu a expus 17 portrete feminine sub numele de "Beauty is in the eyes of the beholder". 

"Am pornit de la ideea ca frumusetea (ca si fotografia) este subiectiva si tine de perceptia si subiectivitatea fiecaruia….17 portrete, de fapt 17 personaje… citate si trimiteri vizuale mai mult sau mai putin directe la lumea filmului, varieteului, cabaretului, circului… Degas, Toulouse-Lautrec, Marlene Dietrich in filmul "Ingerul albastru" ("Der Blaue Engel" – 1930), expresionismul german, Liza Minelli in "Cabaret" al lui Bob Fosse, stilul retro, Parisul, Bucurestiul interbelic… 17 personaje create prin lumina, machiaj si hair-style, intr-o abordare de portret clasic, pregatit, gandit, nimic spontan…", spune artistul.

Personajele feminine ale lui Vali Calinescu nu au nimic artificial, nimic de editorial de revista glossy de moda & lifestyle, nimic superficial sau "cusut cu ata alba", redundant sau ostentativ. Ele sint mai degraba niste picturi digitale, portrete ale unor dive atemporale si de aceea imortale.

Vali Calinescu stie, din scenografie, sa creeze in fotografie decorul si din lumina. Iar una dintre marile lui calitati este ca avand viziune artistica, niciodata imaginile sale nu "iau ochii" doar prin tehnica si punere in scena a unor forme ostentative, arogante, dar goale de continut. Tehnica fotografica este discret si rafinat subordonata vizunii. Portretele sale feminine nu sunt niste masti, ci imaginile fotografice ale unor personaje re-inviate fascinant si halucinant din istoria artelor. De aceea, expozitia lui Vali Calinescu este o pura lectie de portret.

"Beauty is in the eyes of the beholder" – echipa: fotograf Valentin Calinescu; make-up Dana Argesan; stilism Angelica Dumitrescu; hair-style George Soare, Florin Noje, Adi Harlea. 

Valentin Calinescu a oferit siteului fpeople.ro un interviu in exclusivitate despre expozitia "Beauty is in the eyes of the beholder".

Sursa: http://krisbasan.blogspot.com/2010/01/163-lectia-de-portret-lui-vali.html 

http://www.valentincalinescu.com