Alfredo James “Al” Pacino, nascut pe 25 aprilie 1940, in cartierul Bronx din New York, este un actor italian american, considerat unul dintre cei mai talentați actori din istoria cinematografiei, cariera sa fiind incununata de numeroase premii si nominalizari.

Pacino este cunoscut pentru interpretarea rolurillor de mafiot precum Michael Corleone din trilogia The Godfather si Tony Montana din Scarface, insa el a avut si roluri in care a jucat de partea cealalta a legii, fiind ofiter de politie, detectiv, avocat etc.

Debutul in film l-a facut in anul 1969 in filmul Me, Natalie avand un rol minor, urmand ca apoi sa primeasca rolul principal in drama The Panic in Needle Park, in anul 1971.

Tot pe atunci se cautau protagoniști pentru ecranizarea romanului The Godfather al lui Mario Puzzo, Al Pacino reusind sa participe la preselecție si sa il impresioneze pe regizorul Francis Ford Coppola, desi toți ceilalți participanți la acest proiect cereau un actor mai cunoscut decat “nimicul ala de Pacino”. Francis l-a sustinut insa in continuare pe Pacino și i-a oferit rolul foarte important al lui Michael Corleone. Cand filmul a fost lansat, a avut un succes imens, iar toata lumea a admirat rolul lui Al Pacino, care a fost chiar nominalizat la Oscar pentru “cel mai bun actor in rol secundar”. Aproape peste noapte a devenit dintr-un “nimeni”, un star internațional.

ln 1993 – a primit premiul Oscar pentru Cel mai bun actor in rol principal pentru interpretarea lui Frank Slade din Scent Of A Woman, dupa ce anterior a fost nominalizat de sapte ori, pentru rolurile jucate in The Godfather, Serpico, The Godfather Part II, Dog Day Afternoon, …And Justice for All, Dick Tracy, Glengarry Glen Ross.

Pe langa cariera remarcabila pe care a avut-o in film, Pacino a avut o cariera de success si pe scena, castigand premiul Tony Awards cu rolul din Does a Tiger Wear a Necktie?

Al Pacino a fost toata viata burlac. Totusi a avut relatii de lunga durata, cum ar fi cea cu actrita Diane Keaton.