Daca esti serios in ceea ce priveste sanatatea, fitness-ul, performanta altletica si vrei sa ai beneficii maxime ale programului de antrenament ar trebui sa consumi bauturi alcoolice cu moderatie sau deloc. “Moderat” este definit de obicei drept un pahar in cazul femeilor si doua in cazul barbatilor. Unul sau doua pahare de bautura nu fac mult rau si pot avea chiar beneficii pentru sanatate cum este cresterea colesterolului bun(HDL). Alcoolul consumat in exces va compromite rezultatele nutritiei si antrenamentului.
Alcoolul este pe locul 2 la numarul de calorii dintre toate alimentele
Cu 7 calorii pe gram alcoolul este pe locul 2 la numarul de calorii, dupa grasime care are 9 calorii pe gram. Asadar alcoolul contribuie cu un numar mare de calorii la ratia zilnica si peste alimentele consumate in mod normal. Deoarece alcoolul este metabolizat de ficat nu este transformat direct in grasime. Dar asta nu inseamna ca nu contribuie la asta.
Alcoolul scade abilitatea corpului de a arde grasimi
Corpul nu are capacitatea de a stoca alcool asa cum face cu carbohidratii si grasimile. Deoarece alcoolul trebuie descompus cat mai repede, oxidarea alcoolul este o prima prioritate in fara oxidarii altor macronutrienti. Cu alte cuvinte, in timp ce ficatul metabolizeaza alcoolul metabolizarea grasimilor, carbohidratilor si proteinelor este oprita temporar. Arderea grasimilor este afectata cel mai mult deoarece este la baza ierarhiei metabolice. “Consumarea alcoolului va impiedica corpul sa arda grasimi pentru energie”.
Alcoolul pune metabolismul grasimilor in asteptare
Alcoolul nu este prietenul tau daca incerci sa fii slab. Cand alcoolul este in sistem, corpul tau pur si simplu va tranforma mai multa mancare in grasime corporala. Fara sa conteze de unde provin caloriile din alimente sau alcool, daca consumi mai multe calorii decat are corpul nevoie, excesul va fi stocat.
Alcoolul nu are valoare nutritionala
Bauturile alcoolice au o valoare nutritionala mica sau deloc. Alcoolul are calorii goale ca zaharul rafinat. Sunt cateva urme de vitamine si minerale, dar sunt prezente in cantitati asa de mici incat valoara lor nutritionala este insignifianta. Pe langa energia pe care o asigura sub forma unor cantitati mici de carbohidrati alcoolul nu are decat calorii goale.
Alcoolul contribuie la numeroase probleme de sanatate
Alcoolul a fost asociat cu aparitia multor probleme de sanatate si degenerative precum boli ale inimii, tensiunea marita, atac de cord, cardiomiopatie, aritmii, boli ale ficatului, cancer, rezistenta scazuta la infectii, guta si hipoglicemie.
Alcoolul te deshidrateaza
Alcoolul este un diuretic puternic. Trage apa de la nivelul celulelor si creste pierderea apei prin rinichi. Cantitatea mare de lichid eliminata poate duce la pierderea mineralelor solubile in apa si toate celelalte efecte negative ale deshidratarii.
Acoolul intervine in absorbtia nutrientilor
Daca lipsa valorii nutritionale nu este destul impotriva alcoolului, el de fapt si epuizeaza corpul de vitamine si minerale pe care le luam din alimente. Alcoolul irita mucoasa stomacului si a tractului intestinal si intervine in absorbtia nutrientilor importanti. Metabolismul alcoolului facut de ficat utilizeaza vitaminele B, niacina si tiamina. Alcoolul poate scadea si abilitatea corpului de a metaboliza zincul.
Alcoolul este otrava
Alcoolul este o toxina. Este in primul rand o otrava care trebuie eliminata de corp.
Alcoolul scade secretia normala de testosteron
Alcoolul inhiba secretia de testosteron, unul din principalii hormoni anabolici. (crestere musculara)
1. considera si caloriile din alcool in rata zilnica
Se vorbeste mult despre “burta de bere” sau despre faptul ca alcoolul ingrasa. Dar lasa-ma sa iti amintesc faptul ca pierderea grasimilor se reduce intotdeauna la caloriile care intra si caloriile care ies. Daca numeri caloriile din portia ta zilnica de alcool si te mentii in limita de calorii din rata zilnica atunci poti sa pierzi in greutate in continuare. Problema este ca majoritatea uita sa numere caloriile din bauturi. Bea 1000 de calorii noaptea, urmate de o masa bogata si “o cauti cu lamanarea”! Daca bei este bine sa alegi o bere cu putine calorii sau alcool cu putine calorii, nu sa il amesteci cu lapte, suc, sau mixuri tropicale.
2. stai hidratat
Alcoolul este diuretic. Daca esti deshidratat, nu o sa arzi grasimi eficient si nu vei avea energie sa te antrenezi. In plus, fata de apa pe care o bei de obicei, bea un pahar extra de apa pentru fiecare bautura alcoolica si o sa fii bine din punct de vedere al hidratarii.
3. limiteaza-te la doua bauturi
Tot ce este peste doua bauturi nu poate sa faca nimic pozitiv pentru tine. Poate doar la o ocazie speciala poti sa ai mai multe de doua bauturi, dar nu ma pot gandi la nici un motiv serios pentru ca cineva sa se imbete in mod regulat in detrimentul sanatatii si a telurilor pe care si le-a propus in fitness. Daca bei in cantitati mari oricand pentru orice motiv, uita-te in oglinda si recunoaste adevarul: “nu sunt suficient de serios pentru a putea avea o forma fizica buna. Nu e o prioritate pentru mine acum. Nu imi doresc asta asa de mult” cel putin esti sincer cu tine insuti. Daca iti place sa bei cand iesi in oras cu moderatie, fa asta. Dar daca bei mult, cel putin recunoaste-ti tie insuti adevarul.
4. nu sta in oras pana tarziu
Bautul si noptile tarzii in oras de obicei merg impreuna. Nopti tarzii in oras inseamna somn intrerupt, mai putin somn si o calitate scazuta a somnului. Intreruperi ale programului de somn de obicei inseamna si mese sarite, antrenamente slabe si recuperare inceata. Corpul tau are nevoie de odihna si isi doreste structurarea programului.
5. nu bea des (sau zilnic)
Auzi mereu sfatul de a bea cu moderatie, pe care l-am definit ca a fi 2 pahare pe zi, asa ca unii chiar asta fac – 2 pe zi – 14 pe saptamana. Nu e o idee buna. Mai bine le pastrezi pentru ocazii speciale.