Cred ca nu sunt multi cei care ar contrazice afirmatia ca cele mai scumpe masini din lume sunt si cele mai frumoase. De altfel, ar fi si ciudat daca lucrurile nu ar sta asa. Exista, desigur, daca luam in calcul topul celor mai scumpe masini din toate timpurile, si exemplare cu un aspect mai putin atractiv, cel putin din perspectiva valorilor estetice contemporane – putem lua drept exemplu Mercedes-Benz 38/250 SSK din 1929, vandut in 2004 pentru 7.4 milioane de dolari – dar care au alte calitati care le confera valoare (o astfel de calitate ar fi raritatea). Acestea sunt, insa, exceptii.
Pana aici nimic nou. Ce ar fi daca v-ar intreba cineva care considerati ca sunt cele mai frumoase dintre cele mai frumoase? Lucrurile ar deveni mai interesante, nu-i asa? Eu mi-am pus intrebarea asta, si va voi prezenta razpunsul meu sub forma unui clasament.

1. Mercedes-Benz 540K Special Roadster


Una dintre cele mai scumpe masini din toate timpurile (a fost vanduta in 2007 cu 8.2 milioane de dolari) si cel mai scump model de Mercedes, 540K Special Roadster din 1937 este, dupa parerea mea, si cea mai frumoasa masina de pana acum. Privita din lateral, aceasta bijuterie cu aspect de revolver este un amestec de stil si putere, de eleganta si sportivitate, care nu are cum sa nu-ti placa. De ce pe primul loc? Raspunsul e simplu: deoarece imbina toate trasaturile care stau si astazi la baza unui design de succes in orice segment al industriei auto.

2. Bugatti Veyron


Mai mult avion decat masina – atat in privinta aspectului cat si a performantei – Bugatti Veyron ocupa un foarte meritat prim loc in clasamentul celor mai scumpe autoturisme disponibile pe piata la ora actuala, costand uluitoarea suma de 1.7 milioane de dolari. Cu un design care starneste o gama intreaga de sentimente de la uimire, respect, admiratie pana la teama, Veyron este, si sunt sigur ca va ramane pentru foarte mult timp de acum inainte, una dintre cele mai frumoase masini din lume. Totul este fascinant in privinta ei, de la motorul W 16 care genereaza 1001 cai putere si atinge viteza maxima de 405 Km pe ora in numai 55 de secunde, pana la forma deosebita a caroseriei. Daca nu ar fi existat 540K-ul Special Roadster de la Mercedes, Bugatti Veyron s-ar fi aflat, cu siguranta, pe primul loc in topul nostru.

3. Pagani Zonda Roadster F C12S 7.3, Clubsport version

 

Zonda Roadster F C12S ocupa locul cinci in topul celor mai rapide masini din lume – atingand viteza de 345 de km/h si accelerand de la 0 la 100 km/h in numai 3.5 secunde – si tot locul cinci in topul celor mai scumpe masini de pe piata la ora actuala (costa in jur de 667.321 dolari). In privinta designului, insa, eu as plasa-o pe locul trei. Italienii de la Pagani au reusit, cu acest model, sa atinga o culme in designul masinilor sport. Din orice unghi ai privi-o, nu gasesti nicio trasatura care sa emane altceva decat sportivitate. Pagani Zonda F este, pur si simplu, din punct de vedere al designului, idealul de masina sport.

4. Ferrari 250 GT SWB California Spyder

 

In 2008, la o licitatie care a avut loc la Maranello in Italia, un Ferrari California Spyder din 1961 a devenit cea mai bine vanduta masina din toate timpurile, fiind cumparata cu astronomica suma de 10.894.400 dolari. Asta arata cam ce pasiune poate starni aceasta masina, plasata in topul nostru pe locul 4.

5. Lamborghini Reventon

 

Parca venita din viitor, Lamborghini Reventon valoreaza nu mai putin de 1.6 milioane de dolari, ocupand astfel locul doi in topul celor mai scumpe masini. Totul este la superlativ in cazul acestei masini: este cel mai puternic, cel mai rapid si cel mai scump Lamborghini si are cel mai inovativ design. Cu Reventon intram intr-o noua era a designului auto si ii acordam un binemeritat loc in topul nostru.