Artistul si designerul Kristina Dragomir a reusit sa readuca palaria in moda strazii, pasiunea sa pentru crearea acestor accesorii devenind o afacere in toata regula. Creatiile sale sunt o extensie a creativitatii si personalitatii sale artistice, devenind, astfel, un reper de eleganta si stil in peisajul modei romanesti.

Fashiontv a dorit sa afle mai multe despre munca si creatiile Kristinei Dragomir si i-a adresat talentatei creatoare o serie de intrebari:

Cand ai descoperit pasiunea pt moda, vocatia de designer si cand ai realizat primele creatii?

K.D: Intotdeauna imi urmez instinctele si construiesc forme care intregesc femeia. M-am lasat subjugata fanteziei si din 2006 imi muncesc mainile si talentul. Iar in tot modernismul pe care il practic raman un artizan suta la suta roman. Explorez si exploatez tehnicile traditionale de manufactura. Improvizez. Mixez. Reinterpretez. Si evoluez.

Care sunt caracteristicile creatiilor tale, ce ilustreaza ele?

K.D: Daca ceea ce porti e o palarie, atunci nu e bine. Palaria nu e un obiect. Ea trebuie sa fie o exprimare fireasca a discursului estetic al femeii. De aceea in portofoliul meu exclusivist nu vei gasi niciodata doua palarii la fel. Palaria este o extensie artistica de personalitate feminina si o fireasca exprimare a discursului estetic al femeii.

Ce te inspira?

K.D: Inspiratia mea constituie o reflectie asupra tuturor elementelor din jurul meu. Sunt forme si volume pe care le creez si in jurul carora construiesc pentru fiecare femeie in parte. Sunt forme sculpturale. Accente. Senzatii. Fantezii. Sunt materiale pe care le folosesc si care sunt dintre cele mai exotice si rafinate, sunt noile mele calapoade cioplite-n lemn cu maiestrie de slujitori ai Reginei Angliei dupa propriile mele schite.

Te-ai simtit atasata de anumite creatii? Ti-a fost greu sa renunti la ele?

K.D: Lucratura migaloasa a fiecarui detaliu este realizata manual in atelier, rezultand piese pretioase ce individualizeaza orice toaleta rafinata careia ii sunt asortate. Acestea sunt cu atat mai valoaroase cu cat sunt limitate ca numar si, cel mai important, sunt unicate. Fiecare piesa reprezinta extensia personalitatii femeii pentru care a fost creata. De aceea imi este foarte greu sa ma despart de ele.

Care este cea mai mare satisfactie din cariera de designer? Dar momentele dificile? Cum ai reusit sa le depasesti?

K.D: Satisfactia pe care o am este atunci cand reusesc, aici in Romania, sa aduc o doamna pe calea elegantei. Cand conving pe cineva sa indrazneasca si sa experimenteze. Imi face placere sa introduc palaria in limbajul stilistic de zi cu zi al romancelor. Insa nu e cel mai usor lucru sa imprietenesti dorintele cu titlu de prejudecata ale unei femei, cu felul ei de a fi si cu viziunea mea. Dar asta mi-e meseria.

Care este profilul cumparatorului creatiilor tale? Trei motive pentru care “fashion people” ar trebui sa aleaga creatiile tale?

K.D: Femeile care aleg sa-mi poarte creatiile in primul rand isi doresc mai mult de la ele insele. De la vestimentatia lor. Cauta cele mai nebune si mai indraznete forme. Sunt femei care se dezbraca de prejudecati si inhibitii. Sunt femei care vor sa poarte capete care intorc capete.


Cat de curajoase sunt romancele in materie de accesorii – palarii? Nu sunt un accesoriu atat de popular la noi, din pacate.

K.D: Stiu ca surprind de fiecare data cand spun ca romancele sunt foarte curajoase si stiu sa poarte cu eleganta o palarie iar palariile mele nu sunt tocmai cuminti. Din contra, sunt chiar “obraznice”. Depinde insa foarte mult de ocazia, de momentul zilei si de toaleta la care urmeaza a fi asortata palaria. Dar mai presus de orice tine de personalitatea femeii care o poarta. Ma incapatanez sa cred in contopirea capului cu palaria. In ea ca extensie a personalitatii persoanei care o poarta. Si apoi nu sunt doua femei la fel. Si asta imi place ca ma zgandare si ma provoaca sa imi modelez gandurile si fantezia.

Ce parere ai despre scena designului romanesc?

K.D: O scena interesanta care se dezvolta spectaculos si care ne surprinde creativ in fiecare an.

Daca ar fi sa enumeri 5 piese vestimentare pe care orice femeie ar trebui sa le aiba in garderoba sa, care ar fi acestea?

K.D: Indispensabila little black dress, o camasa alba, un taior inchis la culoare, o pereche de pantaloni pana si o fusta cloche. La aceste piese vestimentare poti asorta usor o multime de accesorii variate ca texturi, imprimeuri si culoare, combinatii interesante care iti poti imbogati garderoba.

Care sunt tendintele acestui sezon in materie de palarii?

K.D: Alaturari indraznete de forme, texturi si culori tari, fauve.

Care este proiectul la care lucrezi?

K.D: Doua colectii capsula spectaculoase pentru doua concept store-uri importante din Bucuresti – The Place si Distinto, noi motive deosebite din cauza carora femeile isi vor putea pierde capul.

Unde se gasesc si se pot achizitiona creatiile tale?

K.D: Pentru comenzi sur mesure la showroom-ul meu din Bd Mihail Kogalniceanu nr 51, et 2, ap 11.
Pentru colectii ce pot fi comandate online – kristinadragomir.com si molecule-f.com.
In concept store – Cocor – Galeria designerilor romani iar din luna iunie in The Place, Distinto si Hobirama.