Public bulversat la sfarsitul premierei peliculei "Francesca" de la Cinema Pro, intrucat povestea lasata in aer parea sfarsitul episodului pilot al unui serial pe care l-am fi asteptat, cu sufletul la gura, sa continue!
Filmat intr-o maniera statica, pelicula produsa de Bobby Paunescu si regizata de acesta impreuna cu Cristi Puiu, transpune pe ecran, realist, societatea romaneasca contemporana si contureaza caractere irezistibile, de care iti este imposibil sa nu te atasezi.

Francesca, interpretata remarcabil de frumoasa Monica Barladeanu, este o profesoara ce provine dintr-o familie de conditie medie, care viseaza, la fel ca 80% din populatia Romaniei, la un trai mai bun in strainatate. Aceasta isi doreste sa plece in Italia pentru a ingriji un batran de 84 de ani langa Milano, numai ca planurile ei se complica, iar finalul este oarecum tragic.

Francesca este iubita lui Mita, prilej cu care il descoperim pe Dorian Boguta, un actor cu state vechi insa cu roluri nu foarte insemnate. De aceasta data insa, Dorian iese din anonimat, isi demonstreaza potentialul, iar in curand il puteti vedea si la tv, jucand unul dintre rolurile principale in serial "Efect 30" de la Prima TV.Revenind la "Francesca", pelicula transpune, prin cadre bine gandite, motivele pentru care tinerii vor sa plece in alta tara. Mizeria Bucurestiului si a societatii romanesti in general este prezenta la fiecare pas, din scarile de bloc la ganguri, de la invalmaseala si praful de pe strada la gropile de pe Lipscaniul aflat in reconstructie, de la lipsa banilor la traiul inghesuit din apartamente unde kitsch-ul abunda.

Insa, tristetea mare este ca povestea nu mai este plasata pe vremea lui Ceausescu sau imediat dupa Revolutie, asa cum am tot fost obisnuiti, ci in timpuri contemporane. Semn ca dupa 20 de ani diferenta nu este foarte mare….Strainii care vor vedea acest film vor ramane marcati si poate asa ii vor intelege mai bine pe romanii care au plecat sa isi caute de munca in alta tara.
Un alt lucru remarcabil este introducerea primului personaj gay dintr-un film romanesc recent (cel putin din cate stim noi), putin efeminat dar foarte amuzant, interpretat de actorul Dan Chiriac. Numele personajului sau este, in mod hilar, "Zana", din motive lesne de inteles daca veti vedea pelicula.
Nu se poate sa nu amintim insa si de marea surpriza a filmului, batausul Ion Boschet, care a devenit cunoscut dupa ce a lovit-o in plina strada pe fosta sa iubita, Andreea Spatar. Ei bine, Ion Boschet isi joaca rolul in "Francesca", de bisnitar infiltrat intr-o gasca periculoasa care asculta ordinele sefului sau si care il agreseaza pe Mita atunci cand acesta nu isi mai poate plati datoria. Boschet, pe numele sau real Ionel Cojocea se descurca de minune in fata camerei de filmat, iar aseara a fost prezent la premiera fiind imbracat elegant, la costum si papion.

Sursa: www.agentiadepresamondena.ro