Toata lumea stie ca exista hoteluri proaste, bunicele, bune, foarte bune si, in varful ierarhiei, hoteluri exclusiviste. De asemenea, cu totii stim ca intre toate acestea exista foarte multe diferente atat in privinta serviciilor, cat si in privinta decorului si a situarii, iar aceste diferente sunt reflectate din plin in pretul pe care trebuie sa-l platim pentru a beneficia de ele. Ce nu stiu multi este ca totul are o limita. Cu cat ne apropiem mai mult de varful piramidei, cu atat diferentele devin mai mici – diversitatea si calitatea serviciilor ating limita de sus: pur si simplu nu se poate oferi mai mult. Pana aici, nimic surprinzator. Daca ne uitam, insa, la diferenta dintre preturile practicate de cele mai scumpe hoteluri din lume, ramanem uimiti. Desi, oricat de mult ar incerca, la acest nivel, pur si simplu, hotelurile nu pot oferi servicii semnificativ diferite din punct de vedere al calitatii si cantitatii, diferentele dintre preturile practicate sunt foarte mari, iar asta dupa toate standardele. De exemplu, pentru a sta o noapte in apartamentul The Royal Penthouse al hotelului President Wilson din Geneva, trebuie sa platesti 65.000 de dolari, pe cand pentru o noapte in apartementul regal al hotelului Burj Al Arab din Dubai platesti 19.600 de dolari. Trebuie sa fii nebun sa crezi ca, in acest caz, diferenta de pret reflecta si o diferenta in privinta serviciilor. Atunci, care este explicatia? Pentru cei care au minime cunostinte de economie, raspunsul va veni natural: cererea ridicata. Ce face ca apartamentul The Royal Penthouse al hotelului President Wilson sa fie cel mai scump din lume este faptul ca hotelul se situeaza foarte aproape de sediul central al Organizatiei Natiunilor Unite, iar asta il face foarte atractiv pentru oficialitati.

Pentru a ilustra si mai bine ideea noastra – si anume ca in cazul hotelurilor de top diferentele de pret nu reflecta si o diferenta semnificativa in privinta serviciilor – sa luam cateva dintre hotelurile situate in topul celor mai scumpe hoteluri din lume si sa incercam sa le comparam.

Hotelul Westin Excelsior din Roma

O noapte in apartamentul Villa la Cupola al acestui hotel costa 31.000 de dolari. Iata de ce se bucura cei care platesc acesti bani: o piscina in stil Pompei, o sala de cinema cu sonorizare Dolby surround, sapte dormitoare, o bucatarie proprie, doua sufragerii, dintre care una are un candelabru antic din cristale de Murano, iar podeaua celeilalte este acoperita cu un mozaic (tot antic), precum si o crama. Toate acestea sunt situate la etajele cinci si sase ale hotelului, chiar sub cupola acestuia (de unde si numele apartamentului) si acopera aproape 567 de metri patrati (asta daca nu luam in calcul cei 168 de metri patrati de balcoane si terase). Camera de zi, situata la ultimul etaj, cu frescele si vitraliile sale, reproduc parca admosfera Romei antice.

 

Hotelul Atlantis din Bahamas

La etajul 23, situat pe un pod care leaga cele doua turnuri ale hotelului, avand 10 camere, un candelabru din aur de 22 de carate (care atarna de tavanul inalt de 4 metri) si pardoseala din marmura, se afla apartamentul The Bridge (cunoscut si ca apartamentul Michael Jackson, datorita deselor vizite facute aici de star), pe care, pentru a-l ocupa, trebuie sa platesti 22.000 de dolari pe noapte. Pe langa privelistea minunata, acest apartament mai vine si cu propriul majordom, un bar si un centru de distractie.


Hotelul President Wilson din Geneva

 

Situat la numai cinci minute de Palais Wilson (sediul central al ONU), acest hotel se afla pe primul loc in topul realizat de revista „Wealth Bulletin" al celor mai scumpe hoteluri in anul 2009. La ultimul etaj, ocupandu-l in intregime, se afla apartamentul The Royal Penthouse, care costa un naucitor 65.000 de dolari pe noapte. In apartament se ajunge cu ajutorul unui lift propriu, care asigura o intimitate desavarsita, iar pentru ca pana si cei mai paranoici dintre clienti sa se simta in siguranta, geamurile si usile apartamentului sunt blindate. Din cele patru dormitoare se poate contempla privelistea minunata cuprinzand lacul Geneva si Mont Blanc. Sase bai (baia principala fiind dotata cu Jacuzzi si sauna), o camera de zi dotata cu o biblioteca si o masa de biliard si o sufragerie cu o masa ovala din lemn de mahon completeaza acest apartament.

Hotelul Cala di Volpe de pe Coasta de Azur

 

Intins pe o suprafata de 232 de metri patrati si situat la ultimele niveluri ale hotelului, apartamentul Prezidential determina multe celebritati si oameni foarte bogati sa scoata in jur de 34.000 de dolari pentru fiecare noapte de desfatari petrecuta in acest cadru minunat. In afara celor trei dormitoare, trei bai, o sauna, o crama si doua camere de zi, acest apartament mai dispune si de o terasa cu piscina proprie.