Un nume important în moda din Republica Moldova, ambițiile designerului Daniel Racovizza tind mult dincolo de granițele țării sale. Cu o pasiune declarată pentru creațiile elegante, pentru roșu, negru, catifea și detalii prețioase, Daniel Racovizza face pași decisivi în a-și cuceri publicul și din ce în ce mai mulți clienți.

În mai anul acesta, a fost invitat să își prezinte creațiile în cadrul evenimentelor realizate de FashionTV în perioada Festivalului de Film de la Cannes. Și tot anul aceasta, două colecții ale sale – cea de costume de baie cu motive inspirate din folclorul românesc și cea de rochii de seară – au fost bine primite la București. Ce are distinct designerul Daniel Racovizza și cum arată planurile sale de viitor am vrut să aflăm chiar de la el.

Cum a fost la Cannes anul acesta, alături de FashionTV?

Daniel Racovizza: A fost o experiență deosebit de frumoasă și ca întotdeauna alături de FashionTV, absolut totul a fost la cel mai bun nivel.

Ce consideri că te definește ca designer vestimentar, care este stilul care te atrage și îți provoacă inspirația?

D.R.: Cred că mă definește faptul că am fost campion național la sambo (n.r. un stil de arte marțiale originar din Rusia). Stilul care mă caracterizează e cel clasic. Mă inspiră tot ce e frumos, muzică, lumânări sau apusuri de soare.

Cum vede un designer din Republica Moldova moda din România? Ții legătura cu vreun designer român sau te interesează cineva anume de aici?

D.R.: Lumea modei din România e cu mult înaintea celei din Republica Moldova, dar ăsta e un mare plus pentru noi, că avem unde tinde. Din designerii români cu siguranță îl apreciez cel mai mult pe Cătălin Botezatu.

anastasia-lazariuc.jpg

Anastasia Lazariuc în două ținute Daniel Racovizza

Creațiile tale pot fi gasite și în România sau în alte țări?

D.R.: Creațiile mele pot fi găsite atât la Chișinău, cât și în orașele unde facem prezentări. Sper ca până în toamnă să deschidem un showroom și în Milano.

O vedeta internațională căreia i se potrivesc creațiile tale:

D.R.: Creațiile mele i s-ar potrivi lui Naomi Campbell.

Un manechin pe care l-ai angaja să pozeze pentru viitoarea ta colecție:

D.R.: Un model pe care l-aș angaja ar fi Gisele Bundchen.

Care este culoarea pe care o folosești cel mai des în creațiile tale?

D.R.: Îmi plac culorile clasice, alb, negru sau roșu. De fapt, tot spectrul existent îmi e pe plac.

Dar materialul textil cu care lucrezi cel mai mult?

D.R.: Dintre stofe, prefer catifeaua.

La ce lucrezi acum? Ce urmează pentru tine, profesional vorbind?

D.R.: Acum lucrez la uniforma cavalerilor Ordinului Ștefan cel Mare. Care deja e cu acte în regulă și introdusă în patrimoniul de stat al Republicii Moldova.

Se leagă planurile tale viitoare și de România?

D.R.: Țara mea de suflet este România, pentru că rădăcinile mele sunt de aici și ce ține de București e ca a doua mea casă. Așa că nu exclud ca planurile mele de viitor să fie legate de București. Dar am foarte multe de făcut și la Chișinău.