Jackie Chan, nascut Chan Kong-sang, pe 7 aprilie 1954 este un actor de actiune din Hong Kong, practicant al artelor martiale, coregraf, comic, regizor, producator, scenarist, cantaret si cascador.

Chan joaca in filme din anul 1960 si a avut aparitii in peste 100 de filme. El este renumit pentru stilul de lupta acrobatic, cu tenta comica, folosirea armelor improvizate si cascadorii inedite.

Actorul are stele pe Hong Kong Avenue of Stars and the Hollywood Walk of Fame.

Dupa esecul cu filmul The Protector din 1985, Chan a abandonat temporar intentia sa de a patrunde pe piata americana, intorcandu-se sa filmeze in Hong Kong.

Intors in Hong Kong, filmele sale au inceput sa castige audienta in Asia de Est, inregistrand succese timpurii cu filmele The Young Master (1980) si Dragon Lord (1982). Cu filmul The Young Master a avut incasari foarte mari, depasindu-l pe Bruce Lee si devenind star al cinematografiei din Hong Kong.

Chan a avut un mare success cu seria americana Rush Hour, insa in ciuda succesului, actorul a declarat ca el nu este fan al acestor filme, deoarece el nici nu apreciaza scenele de actiune din film, nici nu intelege umorul American.

In ultimii ani ai carierei, Chan s-a saturat sa interpreteze roluri de actiune, dorind sa joace roluri ale unor personaje mai emotive. In filmul New Police Story, el a interpretat rolul unui alcoholic care suferea dupa colegii sai care fusesera ucisi.