Mariah Carey s-a nascut pe 27 martie 1970 si este cantareata, compozitoare si actrita de origine americana.

Mariah si-a facut debutul in lumea muzicala in 1990 cand si-a lansat primul album de studio la casa de discuri Columbia Records unde director era Tommy Mottola.

Acest album de debut a castigat mutiple discuri de platina pentru 4 hituri extrase si lansate consecutiv, ajungand pe primele locuri in topul Billboard Hot 100.

In 1993 ea se casatoreste cu Mottola, lansand ulterior o serie intreaga de hituri precum Emotions (1991), Music Box (1993) si Merry Christmas (1994), devenind cel mai bine vandut al casei de discuri Columbia.

Cu albumul Daydream (1995) a reusit sa bata recorduri, single-ul “One Sweet Day” in duet cu Boyz II Men, a stationat 16 saptamani in topul Billboard Hot 100 si a ramas melodia cu cea mai lunga stationare pe locul 1 din istoria muzicala a Statelor Unite.

Dupa despatirea de Tommy Mottola ea a inceput sa abordeze si alte curente muzicale, iar pe noul album Butterfly lansat in 1997 se regasesc si influente R&B si Hip Hop.

In 2000 ea incheie colaboirarea cu Columbia Records si semneaza un contract de 100 de milioane cu Virgin Records. In 2001 lanseaza si filmul Glitter, dar care nu s-a bucurat de foarte mare succes, Mariah suferind in aceasta perioada si o cadere nervoasa fiind spitalizata pentru depresie si epuizare.

In 2002 semneaza un important cointract de mai multe milioane de dolari cu Island Records si dupa o perioada nefasta, euseste ca in 2005 sa lanseze unul dintre cele mai de succes albume ale sale: The Emancipation of Mimi.

De pe acest album a fost extras hitul “We Belong Together” care a devenit cea mai de succes melodie a sa, fiind numita si “Melodia ultimului deceniu” de catre revista Billboard.

Cu o cariera de aproape 20 de ani, Mariah Carey a devenit cel mai bine vandut artist muzical al tuturor timpurilor cu vanzari de peste 200 de milioane de dolari, devenind, de asemenea, si cea mai bine vanduta atrista a anilor 2000, ocupand locul trei in topul celor mai bine vandute artiste in Statele Unite cu pest 63 de miliaone de dolari incasari.

Cu hitul “Touch My Body” lansat in 2008 ea reuseste sa adauge la palmares cel de al 18-lea hit devenit numarul unu, record unic in in Statele Unite.

In intreaga cariera de pana acum ea a castigat 5 premii Grammy. Carey poate acoperi notele de la alto, pana la coloratura soprano, si raza sa vocala cuprinzand 5 octave.

Ea se implica si in multiple acte caritabile si este o pasionata filatelista, a fost implicata in mutiple campanii publicitare pentru Pepsi, Motorola si Elizabeth Arden. Este casatorita cu Nick Cannon si are doi copii gemeni.