Pictorul timișorean Gheorghe Fikl este prezent la Art Safari, Pavilionul de Artă București (standul D 27) cel mai important eveniment dedicat artelor plastice, cu patru lucrări: Purple, Marble Hall, Shrine, Baroque. Art Safari se desfășoară în perioada 22-25 mai, în piața George Enescu (Piața Palatului Regal).

La Art Safari participă peste 100 de muzee și galerii de artă din România, Germania, Italia și Austria, 350 de artiști români și străini, șase secțiuni de prezentare, un spațiu cu tradiție culturală puternică și nenumărate experiențe unice trăite de fiecare vizitator. Astfel se anunță cel dintâi pavilion profesional şi public de artă din România, a cărui miză este să aducă Bucureștiul artelor vizuale în rândul marilor metropole occidentale.

Lucrarea lui Fikl, White Cadillac, Peacock and Gold Curtain, a fost aleasă personal, anul trecut, de Prințul Charles al Marii Britanii și se află acum în colecția privată a alteței sale regale. De asemenea, artistul timișorean a expus în unele dintre cele mai reputate galerii din marile metropole ale lumii, cum sunt New York sau Paris.

Picturile lui Fikl sunt produse ale unui puternic și profund impuls lăuntric. În pofida măiestriei tehnicii picturale, a eleganței recuzitei și a somptuozității compoziției, nu găsim în aceste lucrări nici urmă de relaxare hedonistă, celebrare gratuită sau formalism estetizant. Ceea ce găsim este un mister ascuns, grav, chiar amenințător, obținut prin asocierile neașteptate de factură suprarealistă și prin ambiguitatea tensionantă a semanticii finale.

Gheorghe FIKL este un pictor român din Timișoara. Expune în importante galerii de artă din lume, cum sunt Gallery Schortgen din Luxembourg ( 2012) și Slag Gallery din New York (2008, 2009). Are lucrări în colecția privată a lui HRH Charles Prince of Wales.