Shannen Maria Doherty , nascuta pe 12 aprilie 1971, in Memphis, Tennessee, este o actrita americana, cunoscuta mai ales, datorita rolului Brenda Walsh, in serialul de televiziune Beverly Hills 90210.

Pe vremea cand avea doar sapte ani, cand familia ei s-a mutat la Los Angeles, Shannen a declarat ca doreste sa devina actrita. Ea vorbeste fluent limbile franceza si spaniola.

La varsta de 11 ani, a participat la un casting pentru serialul Little House on the Prairie si a castigat rolul lui Jenny Wilder. In cadrul serialului a jucat pana in anul 1983, cand acesta a fost anulat.

In anul 1995, DOherty a interpretat rolul lui Maggie Malene in comedia pentru adolescenti Girls just want to have fun, jucand alaturi de actritele Helen Hunt si Sarah Jessica Parker.

Cele mai mari succese ale sale au fost datorate producatorului Aaron Spelling . Dupa ce a interpretat-o pe Brenda Walsh , in faimosul serial Beverly Hills 90210, Shannen a primit rolul Prue Halliwell in serialul tv Charmed.

Viata privata a actritei a fost tumultuoasa. In 1993 , cu ocazia unei peterceri in pijamale, actrita s-a casatort cu Ashley Hamilton , pe care l-a parasit dupa doar sase luni. Nici a doua casatorie nu a mers prea bine , in 2002 Shannen casatorindu-se cu Rick Salomon , dar dupa doar un an, mariajul lor a luat sfarsit.

Shannen a avut relatii cu Dean Factor , impresarul Chris Foufas , cu actorul Rob Weiss si in 2001 cu Julian McMahon , demonul Cole din serialul Charmed.

A aparut de mai multe ori, nud, in revista Playboy, prima sa aparitie fiind in decembrie 1993. Mai tarziu, ea a pozat pentru revista din nou, in decembrie 2003, pictorialele sale ocupand 10 pagini ale revistei .

Se afla pe locul 5 in clasamentul american 100 Greatest Teen Stars , clasament care a ales cei mai buni cantareti , actori , prezentatori, ajunsi la succes in perioada adolescentei .

In prezent, actrita traieste in Malibu, California si detine, de asemenea, o ferma de cai in Ventura County, California, are sapte cai si doi caini.