Asta-i intrebarea la care trebuie sa raspundem inainte de a lua in serios o posibila achizitionare a noului Volkswagen Beetle. Resuscitat in 1998 si usor modificat in 2006, gandacelul dragut si retro de la Volkswagen reprezinta, fara indoiala, si in ziua de azi, un mod de transport cat se poate de neconventional. Disponibil in variantele coupe sau decapotabil, noul Volkswagen Beetle 2009 nu vine, insa, cu nimic impresionant – in afara designului unic, desigur – care sa-l faca mai atractiv in comparatie cu alte masini din aceeasi clasa.

In ceea ce priveste motorizarea, ambele variante sunt dotate cu un motor (pozitionat in fata, spre deosebire de vechiul Beetle) cu cinci cilindri, de 2.5 litri, care dezvolta 150 de cai putere – acelasi motor pe care il gasim si pe Volkawagen Jetta si Rabbit – si are un consum mediu mixt de 12 litri pe suta de kilometri. Transmisia este fie manuala, in cinci trepte, fie automata, in sase trepte, cu precizarea ca varianta deapotabila nu este disponibila decat cu transmisie automata.

Daca motorul noului VW Beetle 2009 este acelasi ca la Jetta si Rabbit, platforma o imprumuta de la VW Golf. Ambele modele au jante de 16 inch, cu posibilitatea de a opta pentru unele de 17 inch. In interior dispunem de patru scaune, dintre care doar doua sunt utilizabile de pasageri maturi, in spate fiind mult prea putin spatiu pentru a putea intra un om in toata firea. Lucrurile stau mai bine pentru ocupantii locurilor din fata, in special pentru sofer, care se bucura de un volan a carui inaltime si inclinatie pot fi ajustate, precum si de un scaun a carui inaltime poate fi reglata manual si care poate fi incalzit.

In privinta sigurantei, gandacelul de la VW se descurca destul de bine, daca avem in vedere coliziunile frontale (a primit patru stele), desi nu exceleaza si in cazul celor laterale (a primit doar trei stele). Toate modelele sunt dotate cu ABS, cu sistem de franare asistat electronic, cu sistem de control al stabilitatii, cu airbag-uri si un sistem de monitorizare a rotilor.

Sa tragem linie: in comparatie cu noii sai rivali din aceeasi clasa, VW Beetle 2009 nu poate pretinde niciun avantaj major in afara aspectului. Masini precum Honda Civic, Saturn Astra sau chiar VW Rabbit au ceva mai mult de oferit, si asta la un pret mult mai bun.