Miercuri, 20 mai 2015, AraArt organizează o licitaţie cu peste 150 de lucrări de artă plastică şi decorativă. Colecționarii și iubitorii de artă sunt invitați să admire și să achiziționeze picturi celebre semnate de titani ai picturii românești: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Ion Andreescu, Nicolae Dărăscu, Nicolae N. Tonitza, Iosif Iser și mulți alții. Evenimentul va avea loc la Casa Capşa (Sala de Marmură), la ora 19, iar expoziția care anticipează Licitația este deschisă în perioada 19-20 mai, între orele 11 și 19.

Printre vedetele licitației se va număra, cu siguranță, Casa Capșa – lucrarea emblemă a lui Nicolae Dărăscu. Ca valoare, aceasta poate fi comparată cu lucrarea Piața Teatrului Național pe ploaie, care face astăzi faima picturii noastre impresioniste și neoimpresioniste, ambele reprezentând peisaje ale Bucureștiului de demult. Prețul de plecare al acestei lucrări este de 15.000 de euro.

Aceeași forfotă vibrantă poate fi regăsită în atmosfera redată de pictura în acuarelă și guașă pe carton subțire a aceluiași autor, intitulată Bazar și evaluată la prețul de pornire de 2000 de euro sau în lucrarea intitulată Lipscănie, semnată Iosif Iser și evaluată de experții AraArt la suma de 13.000 de euro.

femeia_cu_rubin_in_ureche_theodor_aman_araart.jpg

O altă piesă de rezistență a licitației pe care experții AraArt o pregătesc este lucrarea Senzualitate, semnată Ștefan Luchian și evaluată cu prețul de pornire 28.000 euro. Compoziția poate fi descrisă printr-un simplu cuvânt: rigurozitate. Colorist prin excelență, Luchian a acordat o grijă deosebită desenului, pe care l-a cultivat prin multe ore de studiu. Grija pentru a pune accentele potrivite de culoare exact în locul potrivit se poate observa și dacă analizăm lucrările Trandafiri și garofițe sau Lica, evaluate la prețurile de pornire de 4.600 euro, respectiv 6.000 euro.

senzualitate_stefan_luchian_araart.jpg

Merită menționate și alte lucrări ce pun în valoare feminitatea, cum ar fi gravura cupru pe hârtie de mătase După baie, semnată Nicolae Grigorescu, cu prețul de pornire 1200 euro, sau picturi ce scot în evidență expresivitatea chipului feminin: Femeia cu rubin în ureche sau Țigancă cu trandafir la ureche de Theodor Aman, evaluate la prețul de 7.000 de euro, respectiv 22.000 de euro.

fotoliul_rosu_iosif_iser_araart.jpg

Lucrările şi detaliile tehnice pot fi studiate pe site-ul Galeriei de Artă şi Casei de Licitaţii AraArt,www.araart.ro