Uma Karuna Thurman, nascuta pe 29 aprilie 1970 in Boston, este model si actrita americana renumita, cu numeroase premii si nominalizari.

Ea a jucat mai ales in roluri principale intr-o mulțime de filme, de la comedii romantice și drame, la filme SF și de acțiune. Este cunoscuta mai bine pentru rolurile ei din filmele regizate de Quentin Tarantino. Cele mai cunoscute filme ale sale includ Dangerous Liaisons (1988), Pulp Fiction (1994), Gattaca (1997) și cele doua filme Kill Bill (2003-2004).

Are 183 cm, fiind una dintre cele mai inalte actrite de la Hollywood.

A inceput cariera de model la 15 ani, semnand un contract cu agentia Click Models. A avut aparitii in revistele Glamour, Vogue si in editia britanica a revistei Vogue. A apaurt in campanii pentru branduri precum Schweppes sau Louis Vuitton.

Debutul in film l-a facut in anul 1988, aparand in 4 filme in acelasi an. Primele ei filme au fost comedia Johnny Be Good si Kiss Daddy Goodnight.

In anul 1990 s-a casatorit cu actorul britanic Gary Oldman, insa s-au despartit dupa 2 ani.

In anul 1998 s-a casatorit cu actorul Ethan Hawke, pe care l-a intalnit cu ocazia filmarilor la Gattaca. Cu acesta are doi copii, o fiica Maya Thurman Hawke nascuta pe 8 iulie 1998, si un fiu Levon Green Hawke, nascut pe 15 ianuarie 2002. Odata cu nasterea primului copil, actrita a pus cariera pe planul doi, luand o pauza de cinci ani pentru a se ocupa de cresterea copilului.

In anul 2003 cuplul s-a separat, iar actrita a revenit pe platourile de filmare, la turnarea filmului Paycheck, care a avut un success moderat. A urmat apoi Kill Bill care i-a readus succesul.

Au existat zvonuri ca actrita ar fi avut o relatie romantica cu producatorul Quentin Tarantino, insa acestea au fost negate de cei doi.

In anul 2007 a inceput o relatie cu Arpad Busson, cu care s-a logodit, insa au rupt logodna in anul 2009. In 2011 au fost vazuti iar impreuna, iar in februarie 2012 au anuntat ca asteapta primul lor copil.

Alte detalii despre Uma Thurman gasesti aici.